Fysiotherapie en Manuele therapie Van Hoof

Fysiotherapie bij hooikoorts helpt tegen klachten

Hooikoorts, het is een welbekend begrip bij heel veel mensen. Eén op de vijf Nederlanders heeft last van hooikoorts en dit aantal blijft maar groeien. Zodra het voorjaar wordt begint het: niesbuien, een loopneus, hoesten en geïrriteerde ogen. Hooikoorts brengt enorm veel problemen met zich mee en kan behoorlijk beperkend zijn in het dagelijkse functioneren. Afgezien van de bovengenoemde symptomen kan ook benauwdheid optreden waardoor iemand steeds minder graag buiten komt. En dat uitgerekend in de periode waarin het weer beter wordt en men volop wil genieten.

Fysiotherapeuten hebben nu echter een methode van taping gevonden die de klachten van hooikoorts drastisch terug kunnen brengen. Deze tape methode werd ontwikkeld door de Duitse fysiotherapeuten Ralph en Malte Gericke. Zij vonden deze manier van tapen die helpt tegen hooikoorts.

Tientallen mensen met hooikoorts die aan het begin van ‘hun allergie seizoen’ met deze tape-combinatie behandeld werden, hebben daarna laten weten dat ze de rest van het seizoen klachtenvrij zijn gebleven. Vooralsnog is niet bekend of de tape ieder seizoen herhaald moet worden.

Wat is hooikoorts?

Niet iedereen met de genoemde klachten heeft door dat hij last heeft van hooikoorts. “Mensen die in het voorjaar opeens last krijgen van een verstopte neus, niesbuien, hoofdpijn en vermoeidheid denken eerder aan een flinke verkoudheid dan aan een allergie”, aldus huisarts Gerrit ten Oever.

Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen). In het voorjaar zit de buitenlucht vol stuifmeelkorrels omdat alle bomen en planten bloeien en zich voortplanten. Het zijn de wind bestuivende bomen en planten zoals grassen, berken, hazelaars, bijvoet en wegbree die de klachten veroorzaken. Stuifmeelkorrels zijn op zich geen schadelijke stoffen, maar bij hooikoorts beschouwt het lichaam de stuifmeel wel als schadelijke indringers. Om de stuifmeelkorrels te bestrijden maakt het lichaam de stof histamine aan. Deze stof veroorzaakt de klachten bij hooikoorts.

Bij Fysio Van Hoof wordt de behandeling van hooikoorts uitgevoerd door de oedeemtherapeuten Vodder. Zij combineren het kinesiotaping met een behandeling manuele lymfedrainage, waarbij zowel het zenuwstelsel als ook de slijmvliezen worden beïnvloed. Omdat ze na de eerste behandeling samen met u willen kijken wat het effect is geweest en of verdere advisering of behandeling nodig is, dient in de basis uit te worden gegaan van twee behandelingen.

Wil je meer weten over de behandeling van hooikoorts door de fysiotherapeut? Neem dan contact met ons op via info@fysiovanhoof.nl. Vermeld hierbij dat het om een hooikoortsbehandeling gaat.
Bron: fysiotape