Direct een
afspraak maken
Echografie
Wat is echografie?

Om een goede diagnose te kunnen stellen, maken we vaak gebruik van echografie. Echografie is een beeldvormende techniek waarmee we onder andere spieren, pezen, kraakbeen en gewrichten onderzoeken. Zo bepalen we wat de mogelijke oorzaken van klachten zijn. Het maken van een echo gebeurt met geluidsgolven met een hoge frequentie, die mensen niet kunnen horen. We plaatsen een apparaatje (echo-transducer) op de huid, dat geluidsgolven uitzendt en ontvangt. Verschillende soorten weefsels kaatsen de geluidsgolven elk op een andere manier terug. Daardoor wordt een afbeelding gevormd op het beeldscherm van het echoapparaat en dat beeld kunnen we ter plekke beoordelen.

De voordelen van echografie

  • Het onderzoek is snel en gemakkelijk en zorgt ervoor dat we snel de juiste diagnose kunnen stellen.
  • Het onderzoek is pijnloos en onschadelijk.
  • Echografie is ook mogelijk bij mensen met metalen implantaten of medicatie.

Wanneer echografie?
Echografie is een goede manier om onderzoek te doen als er sprake is van:


Hoe verloopt een echografisch onderzoek?
Tijdens het onderzoek ligt of zit u op een onderzoekstafel. De echografist kan u vragen het deel van het lichaam te ontbloten waar u klachten heeft. De echografist gebruikt een gel op uw huid, die nodig is om de geluidsgolven goed te geleiden. Tijdens het onderzoek maken we opnames van de structuren en vragen we u enkele bewegingen te maken. Zo kunnen we het weefsel volledig scannen. Het onderzoek duurt tien tot dertig minuten.


Uitslag van het onderzoek
De echografist vertelt u vrijwel meteen wat de uitkomsten van het onderzoek zijn. Hij of zij legt uit wat op de echobeelden te zien is en legt een verband met uw klachten. Daarnaast bespreekt de echografist de mogelijke behandelingen en rapporteert de bevindingen schriftelijkaan uw arts of collega-fysiotherapeut.


Vergoeding echografisch onderzoek

Het echografisch onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar binnen het aandachtsgebied fysio- en manuele therapie. Als u niet of onvolledig verzekerd bent voor fysiotherapie, dan komen de kosten voor eigen rekening.


Direct een afspraak maken