Direct een
afspraak maken
Oedeemtherapie
Behandeling van oedeem

Oedeem (vochtophoping) kan diverse oorzaken hebben. Onze gespecialiseerde oedeemtherapeut beoordeelt welk probleem de klachten veroorzaakt en kan u behandelen met oedeemtherapie.

Mogelijke oorzaken oedeem

  • Schade aan het lymfeweefsel door medische behandelingen bij kanker, zoals operaties of radiotherapie.
  • Schade aan het lymfeweefsel door het verwijderen van lymfeklieren in oksel of lies.
  • Tijdelijke vochttoename door operaties bij breuken of de plaatsing van een nieuwe heup of knie.
  • Verzwakking van de aderen, waardoor de benen vocht vasthouden.
  • Een verminderde verwerking van de lymfevaten in aanleg (bij de geboorte).

Hoe ziet een behandeling eruit?
Een behandeling van de oedeemfysiotherapeut is afhankelijk van uw probleem. Behandeling kan bestaan uit manuele lymfedrainage. Met deze massagetechniek stimuleren we de lymfevaten om vocht af te voeren. Dit kunnen we combineren met compressietherapie (zwachtelen of een therapeutisch elastische kous). De oedeemfysiotherapeut is ook gespecialiseerd in behandeling van littekens en bindweefselproblematiek. Een litteken kan immers een barrière vormen voor het afvoeren van vocht door het lichaam.


Oedeemtherapie bij borstkanker
Fysiotherapie Van Hoof werkt intensief samen met de verpleegkundigen van het Borstcentrum Máxima. Daardoor hebben we veel ervaring met de behandeling van vrouwen met oedeemklachten door de medische behandelingen bij borstkanker. Dit kan gaan om oedeem in de arm of borst, maar ook om bewegingsbeperkingen in de schouder. Een combinatie van oedeemtherapie en myofasciale therapie kan hier goed bij helpen.Onze oedeemfysiotherapeut is opgeleid volgens de methode Vodder. Voor meer informatie: www.mldv.nl.


Littekenbehandeling
Myofasciaal therapie (littekenbehandeling) richt zich op de behandeling van bindweefsel. Bindweefsel verbindt weefsels en zorgt voor steun. Ook littekenweefsel bestaat uit bindweefsel en dit kan zorgen voor beperkingen in uw bewegingen. Als het bindweefsel stug of verkleefd is, zoals bij littekenweefsel kan gebeuren, kan dat pijnklachten en bewegingsbeperkingenveroorzaken. Myofasciaal therapie door één van onze gespecialiseerde therapeuten zorgt dat het bindweefsel soepel wordt en blokkades verminderen of verdwijnen. Zo neemt uw pijn af en kunt usoepeler bewegen.


Direct een afspraak maken