Direct een
afspraak maken
Heup-knie-enkel-voet

Pijn aan heup, knie, enkel of voet
Klachten aan uw heup, knie, enkel of voet kunnen ingrijpend zijn, omdat ze u kunnen beperken in uw bewegingsvrijheid. Klachten en blessures kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door sporten, artrose of door verkeerd bewegen.

 

 

Veel voorkomende klachten aan heup, knie, enkel of voet

 • Nieuwe heup en nieuwe knie.
 • Letsel aan kniebanden en kruisbanden.
 • Vocht in knie.
 • Meniscus-letsel-scheur-hechting.
 • Jumpers knie, osgood schlatter, sinding larssen.
 • Achillespeesklachten/fasciitis plantaris.
 • Enkelverstuiking/inversietrauma/peesletsel enkel.
 • Liesblessure, liespijn, adductoren heup.
 • Runnersknie/tractus iliotibiaal frictiesyndroom/pes anserinus.
 • Patellofemoraal pijnsyndroom.
 • MTSS (Mediaal Tibial Stress Syndrome), shin splints (springschenen).

Fysiotherapie bij artrose
Fysiotherapie Van Hoof heeft voor elke klacht een topspecialist in huis. Ook voor pijn en functieverlies door artrose. Artrose is een aandoening van de gewrichten, vaak van de heup en de knie. Bij artrose neemt het kraakbeen in een gewricht langzaam af en wordt niet hersteld door het lichaam. Bijna een miljoen mensen in Nederland hebben artrose. Niet iedereen krijgt artrose en het hoort niet standaard bij het ouder worden. Artrose kan ook voorkomen op jongere leeftijd, bijvoorbeeld na een knieblessure of operatie aan het gewricht.


Hoe verloopt artrose?
De ziekte is chronisch en langzaam progressief: artrose kan niet meer herstellen en wordt vaak langzaam erger. Artrose kan pijnlijk zijn en in ernstige gevallen gaat het gepaard met kapsel- en gewrichtsontsteking. Artrose veroorzaakt (start)stijfheid en op den duur functieverlies, maar complicaties kunnen vaak voorkomen worden. Fysiotherapie in de vorm van oefentherapie, manuele therapie en veel bewegen met weinig kracht of piekbelastingen maakt een operatie vaak overbodig. Mocht een operatie toch noodzakelijk blijken, dan is tijdens de revalidatie fysiotherapie vaak noodzakelijk.


 

Knie- of heupprothese voorkomen met voorlichtings- en trainingsprogramma

Als eersten van Nederland starten Máxima MC (MMC), huisartsenorganisatie PoZoB en fysiotherapeuten in regio Eindhoven met GLA:D®. Dit is een voorlichtings- en trainingsprogramma voor patiënten met heup- en knieartrose, dat is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Het programma vermindert pijn en voorkomt dat klachten verergeren. Zo kunnen patiënten in hun eigen buurt en met eigen inzet een knie- of heupprothese uitstellen of zelfs voorkomen.

Samen met orthopedisch chirurg Willem den Boer haalde Van Doesburg het Deense programma GLA:D® (Good Life with Osteoarthritis in Denmark) naar MMC: “GLA:D® is een programma dat is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Door een duidelijk behandelplan en afspraken met huisartsen en fysiotherapeuten krijgen patiënten dezelfde voorlichting en dezelfde oefentherapie bij de fysiotherapeut.” 

Wij als Fysiotherapie Van Hoof zijn hier onderdeel van. De voorlichtingssessies vinden plaats in het ziekenhuis, waar de patiënten informatie krijgen over onder meer de symptomen, risicofactoren en het omgaan met artrose. De behandeling bij één van onze fysiotherapeuten, duurt zo’n zes weken en bestaat uit ongeveer twaalf oefensessies. De fysiotherapeut van Fysiotherapie Van Hoof, maakt voor elke patiënt een persoonlijk programma dat past bij zijn of haar situatie. 


Fysiotherapie bij meniscusklachten
Knieklachten worden vaak veroorzaakt door aandoeningen aan de meniscus. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een twaalf weken durend oefenprogramma onder leiding van een fysiotherapeut dezelfde resultaten oplevert als een meniscusoperatie. Een afwachtend beleid heeft daarom de voorkeur. Voorwaarde is wel dat het kniegewricht niet ernstig beperkt is in functie. Bij aanhoudende klachten kan een verwijzing naar de orthopeed nodig zijn, bijvoorbeeld voor een MRI. De orthopedisch chirurg kan zo de kwaliteit van de meniscus beoordelen en bepalen of eventueel een operatie nodig is.


Fysiotherapie bij kruisbandletsel of kniebandletsel
Kruisband- en kniebandletsel ontstaat vaak door sporten. Onze (sport)fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling bij knieband- en kruisbandletsel en werken nauw samen met orthopedisch chirurgen en landelijke netwerken voor knierevalidatie. Voor specifieke zorgvragen kunt u terecht bij ons Expertisecentrum Sport + Revalidatie De Wedert, dat gespecialiseerd is in het behandelen van (complexe) sportblessures.


Direct een afspraak maken